In de EU gaan jaarlijks 83 miljard euro en 790 000 banen verloren als gevolg van namaak en piraterij

In de EU gaan jaarlijks 83 miljard euro en 790 000 banen verloren als gevolg van namaak en piraterij

In de Europese Unie gaan jaarlijks 83 miljard euro en 790 000 banen verloren als gevolg van namaak en piraterij. Dat blijkt uit een reeks studies van het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO). De berekeningen voor ons land wijzen op een geschat omzetverlies van 1,9 miljard euro en een geschat banenverlies van 8.800.

“Deze studie becijfert de negatieve effecten van namaak voor de getroffen sectoren. Maar ook voor de consument die namaak koopt, is er een risico. Bij namaakgeneesmiddelen of namaakcosmetica weet men bijvoorbeeld niet wat er inzit, waardoor sommige producten allergische reacties of erger kunnen opwekken bij consumenten. Namaak vermijden is en blijft de boodschap”, zegt Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie.

In de EU gaan jaarlijks 83 miljard euro en 790 000 banen verloren als gevolg van namaak en piraterij.

  • 7,4% van de omzet in negen sectoren gaat verloren door namaakproducten.
  • Kleding, cosmetica, speelgoed, sportartikelen, geneesmiddelen en muziek behoren tot de getroffen sectoren.
  • Overheden lopen naar schatting 14,3 miljard euro aan inkomsten mis als gevolg van namaak en piraterij.

 

Uit een reeks studies die het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) uitvoerde via het Europees Waarnemingscentrum voor inbreuken op intellectuele-eigendomsrechten blijkt dat, gemeten over negen sectoren, elk jaar naar schatting ruim 48 miljard euro – 7,4% van de totale omzet – verloren gaat als gevolg van namaakgoederen.

Daarnaast verliest de economie van de EU elk jaar nog eens 35 miljard euro door de indirecte effecten van namaak en piraterij in deze sectoren, omdat fabrikanten minder goederen en diensten afnemen van hun leveranciers, waardoor domino-effecten optreden in andere sectoren.

De studies hadden als doel om een completer beeld te geven van de economische kosten van namaak en piraterij in de EU.

 

(Bron Fod Economie)

WIJ MAKEN GEBRUIK VAN COOKIES

De website van Abac-Baan maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ok Meer info